Murzin wielkanocny

murzin wielkanocny mini“Murzin wielkanocny” jest tradycyjnym wypiekiem z terenów Śląska Cieszyńskiego. Jest to ciasto drożdżowe z mięsnym nadzieniem, formowane na kształt bułki lub niewielkiego chleba. Skąd ta „kontrowersyjna” nazwa? W góralskich domach „Murzin” wypiekany był w „piekarszczoku” czyli w tradycyjnym piecu chlebowym, opalanym drewnem bukowym. Brytfankę z ciastem kładziono bezpośrednio na rozżarzone drwa, popiół, który unosił się w piecu, opadał na chlebki, nadając im ciemny – czarny kolor. Nazwa może również pochodzić od koloru ciasta, które dawniej wyrabiano z nieoczyszczonej mąki pszennej razowej z otrębami. Ziarna pszenicy mielone były ręcznie na żarnach i przesiewane przez sito. Jakie było nadzienie? Kawałki wędzonej szynki, boczek, kiełbasa, które przechowywano od później jesieni, kiedy to odbywało się „świniobicie”. Wędzenie pomagało przedłużyć trwałość mięsa i nadawało wyjątkowy smak wielkanocnej potrawie. W pierwszy dzień świąt, po uroczystej rezurekcji, domownicy spotykali się przy śniadaniu. Na stołach pojawiały się „święcone” jajka, baranek, wędzonka z „kity”, wędliny, chrzan, babka, kawa zbożowa oraz „Murzin”.

 Jeśli chcielibyście spróbować tradycyjnego przysmaku górali śląskich - nic prostszego, możecie przygotować go razem z nami.
W krótkim filmie prezentujemy „Murzina” nadziewanego białą kiełbasą.

 


Drukuj